Εθελοντισμός ίσον προσφορά


ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Κείμενο
Εθελοντισμός ίσον προσφορά
    Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής με την ένταξη σε ένα πρόγραμμα δράσης. Τέλος, οδηγεί στη εσωτερική ολοκλήρωση του πολίτη-εθελοντή και στη συνολική μετεξέλιξη της κοινωνίας από άκρως ατομικιστικής σε κοινωνία αλληλεγγύης.
    Στη σημερινή εποχή, η συνεχώς αυξανόμενη τάση δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τόσο του κράτους όσο και των μηχανισμών της αγοράς να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα ολοένα και πιο σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
    Έτσι οι εθελοντικές οργανώσεις ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στην παραγωγή των "δημοσίων αγαθών". Αγαθά που το Κράτος αδυνατεί να προσφέρει σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμεί να τα προσφέρει, εφόσον τα περιθώρια κέρδους δεν είναι ικανοποιητικά. Για τον λόγο αυτό οι προνοιακές και κοινωνικές υπηρεσίες, ο πολιτισμός, το περιβάλλον κ.λ.π. αποτελούν τα προνομιακά εκείνα πεδία στα οποία οι εθελοντικές οργανώσεις καλούνται να δραστηριοποιηθούν. Στις σύγχρονες κοινωνίες, προβλήματα, όπως η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, η συλλειτουργία με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, η αναβίωση της γειτονιάς, η διαφύλαξη των λίγων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει, η προστασία των δασών, η ενίσχυση των παιδιών όλου του κόσμου, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, βρίσκουν τις λύσεις τους μέσα από τις προτάσεις και τις δράσεις των εθελοντικών οργανώσεων.
    Στη χώρα μας, ο εθελοντισμός σαν θεσμός δεν είχε, μέχρι πρόσφατα ανάλογη ανάπτυξη με αυτή των άλλων χωρών της Δύσης. Οι αιτίες για το φαινόμενο αυτό είναι πολλές όπως: η μειωμένη ανάπτυξη σε σύγκριση με αυτή των Δυτικών κοινωνιών, ο διευρυμένος ρόλος των πολιτικών κομμάτων, ο περιορισμένος ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ισχυρή ανάπτυξη των άτυπων δικτύων αλληλεγγύης.
    Είναι χαρακτηριστικό, ότι, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, σε τυχαίο δείγμα 1000 κατοίκων της Αττικής, ποσοστό 70 % των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν συμμετάσχει ούτε μία φορά σε εθελοντικές ομάδες για την επίτευξη ενός σκοπού, ενώ μόνο το 3,8 % δήλωσε ότι είναι μέλη μιας οργανωμένης ομάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας γίνονται ακόμη πιο απογοητευτικά, όταν βλέπουμε ότι ποσοστό 40 % δηλώνει, ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει προσωπικά σε οιαδήποτε κίνηση εθελοντών, ενώ μόνο το 16% απάντησε ότι γνωρίζει με σιγουριά το ζήτημα της εθελοντικής προσφοράς.
    Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής εξηγούνται με βάση τις παραπάνω αιτίες, αλλά και για κάποιον άλλο λόγο που σχετίζεται με το όραμα που οφείλουν να εμπνεύσουν οι εθελοντικοί σχηματισμοί, προκειμένου να επιτύχουν την προσέλευση και τη συστράτευση των πολιτών στις τάξεις τους: Η συμμετοχή σε εθελοντικά σχήματα προϋποθέτει την ύπαρξη ομοψυχίας προς μία κοινή επιδίωξη, τη συμφωνία, την αποδοχή του περιεχομένου της δράσης, των μέσων, της τακτικής. Προϋποθέτει πάνω απ' όλα την καλλιέργεια στους πολίτες της πεποίθησης ότι οι στόχοι του εθελοντικού κινήματος τους αφορούν.
    Αυτό είναι και το στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει το εθελοντικό κίνημα στη χώρα μας, προκειμένου να μεγαλώσει και να προσφέρει όσα μπορεί στην ελληνική κοινωνία.
Γεώργιος Δημάκος – Ευάγγελος Συνοδινός ( Μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών)

Ασκήσεις

Α. Να συντάξετε περίληψη του κειμένου σε 100-120 λέξεις
Μονάδες 25

Β.1. Ποια είναι η δομή και ποιος ο τρόπος ανάπτυξης της 4ης παραγράφου του κειμένου («Στη χώρα μας … δικτύων αλληλεγγύης»);
Μονάδες 6

2. «Η συμμετοχή σε εθελοντικά σχήματα προϋποθέτει … πάνω απ' όλα την καλλιέργεια στους πολίτες της πεποίθησης ότι οι στόχοι του εθελοντικού κινήματος τους αφορούν»: να αναπτύξετε το παραπάνω απόσπασμα σε μια παράγραφο 90 - 100 περίπου λέξεων.
Μονάδες 12

3.  α) αναβίωση, ξενοφοβίας, επίτευξη, προσέλευση, συστράτευση: να αναλύσετε τις λέξεις στα συνθετικά τους και να σχηματίσετε μια νέα σύνθετη λέξη με το β΄ συνθετικό τους.
     β) δραστηριοποίησης, ανάπτυξη, απογοητευτικά, σιγουριά, εξηγούνται: να γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παραπάνω λέξεις.
Μονάδες 5+5=10

4. Ποιο είδος τεκμηρίων χρησιμοποιείται στην 5η παράγραφο του κειμένου («Είναι χαρακτηριστικό … εθελοντικής προσφοράς»); Να τα αξιολογήσετε.
Μονάδες 7

Γ. Συμμετέχεις σε μια συζήτηση - εκδήλωση που πραγματοποιείται στο σχολείο σου με θέμα τον εθελοντισμό ως μέσο για την αντιμετώπιση σύγχρονων παγκόσμιων προβλημάτων. Ως κύριος εισηγητής καλείσαι να καταθέσεις τις απόψεις σου για τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την εθελοντική δράση στην εποχή μας και, αφετέρου, να επιχειρηματολογήσεις για τη σπουδαιότητα και την προσφορά του εθελοντισμού σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο. Το κείμενό σου να έχει τη μορφή ομιλίας (500 - 600 λέξεις).
40 μονάδες